biszkopt pewniak

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4 szt
  • mąka tortowa

    o,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    0,5 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • ocet

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

w naczyniu o poj. ok 0,5 litra rozbełtać żółtka, proszek do pieczenia i ocet. Odstawić. mikserem ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier a następnie masę żółtkową.Starannie wymieszać. Do masy stopniowo dodawać mąkę przesianą przez sito, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut.Ciasto najlepiej upiec dzień przed przełożeniem kremem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 11.03.2011 07:06
tego szukałam :)
kochanyptysiu 07.03.2011 15:14
jak pewniak to trzeba wyprobowac:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat