Biszkopt na tortownicę

Biszkopt na tortownicę

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    6 szt
  • cukier puder

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • mąka tortowa

    1 szkl
  • olej

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać powoli cukier puder, potem żółtka oraz olej. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min w 180 st. C.

To proporcje na biszkopt, który będziemy dzielić na 2 blaty.
Wszystkie czynności można wykonywać mikserem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmacznaPyza 18.08.2013 00:00
dzięki za odpowiedzi
oluś 17.08.2013 10:13
Dodatek oliwy sprawia, że biszkopt nie jest taki suchy.
oluś 17.08.2013 10:12
jeśli przepis Ci się nie podoba, po prostu do zignoruj. Nie każdemu wychodzi taki tradycyjny biszkopt bez proszku, dlatego ten przepis w całości wykonuje się mikserem, a biszkopt nie opadnie. Tortownica o śr. 28cm.
SmacznaPyza 16.08.2013 18:01
taaaa, mam kilka tortownic - od 16 do 32 cm średnicy ..... szkoda, że mówiąc o przepisie na tortownicę nie podajesz jakiej ma być wielkości. Poza tym prawdziwy biszkopt to jajka, cukier i mąka - bez proszku i oczywiście bez tłuszczu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat