Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BISZKOPT MAKOWY

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
cukier 1,5 szkl
mąka 1 szkl
mak 1/2 szkl
olej 3 łyżki
sól szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: BISZKOPT MAKOWY

Białka oddzielić od żółtek,dodać szczyptę soli i ubić na sztywno.Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.Jak piana będzie sztywna dodawać po 1 żółtku i jeszcze miksować na najniższych obrotach miksera.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej .Delikatnie wmieszać ,ale już łyżką aby ciasto nie opadło.Na koniec dodać olej i mak i jeszcze chwilę mieszać aż połączą się składniki.Ciasto przelać do wysmarowanej blaszki i piec około 40 minut w 180 st.C (do suchego patyczka).Wystudzone przekładać kremami lub owocami i galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 28.02.2014 10:14
Taki mogę jeść bez kremu :)
olkaaa 10.12.2013 19:01
fajny przepis
Motorek 06.07.2013 08:23
super biszkopcik
Ada-Gaba 12.03.2013 15:36
podoba mi się ten przepis
anemon 18.01.2013 15:57
Fajny pomysł na biszkopt makowy.
Wafelek2601 28.11.2012 09:04
Bardzo dobry
misia53 26.09.2012 12:04
Podoba mi się ten biszkopt ....mam wrazenie ,ze niektórzy nie doczytają i niedopatrzą a pisza zeby dokopać .... blaszkę , czyli tortownicę widać jak na dłoni....
KasiaK90 09.09.2012 12:19
super:)
ben-ka 30.08.2012 09:17
fajne ciacho.
Justa32 13.08.2012 12:20
pyszniutki
Krystyna32 25.07.2012 14:07
super
motylwe 02.06.2012 20:28
super
SmacznaPyza 02.06.2012 20:13
jaka blaszka?
Rafał10 02.06.2012 20:04
do kawki smaczne...
1j1o1l1a1 02.06.2012 19:30
ciekawy :)
gosia47-47 02.06.2012 16:37
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak