Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt, który zawsze wychodzi

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 5 lyżka stołowa
cukier 5 łyzka stołowa
jaja 5 szt
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczka
margaryna do wysmarowania formy

Porada

Wielkość tego biszkopta można regulowac trzymając sie zasady ile jajek tyle łyżek cukru i mąki. Doskonale nadaje sie na torty, jako podklad pod bita śmietanę i galaretkę do zwijania rolady gdyż jest niesamowiscie elastyczny. Smacznego!

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt, który zawsze wychodzi

Białka oddziel od żółtek, dodaj szczypte soli i ubij mikserem na sztywna pianę. Stopniowo dodawaj w kolejnosci cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas ubijając. Gotową masę przelej do formy wysmarowanej tłuszczem. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 13-15 min. Po wyłączeniu piekarnika, uchyl drzwiczki i odczekaj chwilę zanim wyciagniesz biszkopt, gdyz to cisto nie lubi radykalnych zmian temperatur.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak