Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
1 szklanka -
cukier
1 szklamka -
jajko
5 sztuk -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Biszkopt, który zawsze wychodzi
Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywno, dodaj cukier i ubijając dalej dodawaj po jednym żółtku. Jak już ubijesz wszystko zmniejsz obroty miksera i dodaj po woli mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj dobrze i gotowe. Przelewasz do blaszki i do piekarnika na 180 stopni na około 35 - 40 minut.
Zanim zaczniesz robić tego biszkopta przygotuj sobie blaszkę posmarowaną jakimś tłuszczem i posypana bułką tartą.
Dodatkowe info jak ciasto się już upiecze to wyłącz piekarnik ale nie wyciągaj go tak od razu ono musi sobie postać, możesz jak coś w miarę możliwości uchylić piekarnik. On zawsze troszkę opadnie ale tym się nie martw. Po około 15 minutach możesz go wyciągnąć. Jak ostygnie to można go przekroić.
Komentarze (10)