Biszkopt, który zawsze wychodzi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklamka
  • jajka

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zanim zaczniesz go robić wsadź jajka do niemalże gorącej wody i zostaw na jakiś czas (łatwiej Ci będzie oddzielić wtedy żółtka od białek) No to zaczynamy po kolei:
Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywno, dodaj cukier i ubijając dalej dodawaj po jednym żółtku. Jak już ubijesz wszystko zmniejsz obroty miksera i dodaj po woli mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj dobrze i gotowe. Przelewasz do blaszki i do piekarnika na 180 stopni na około 35 - 40 minut.
Zanim zaczniesz robić tego biszkopta przygotuj sobie blaszkę posmarowaną jakimś tłuszczem i posypana bułką tartą.
Dodatkowe info jak ciasto się już upiecze to wyłącz piekarnik ale nie wyciągaj go tak od razu ono musi sobie postać, możesz jak coś w miarę możliwości uchylić piekarnik. On zawsze troszkę opadnie ale tym się nie martw. Po około 15 minutach możesz go wyciągnąć. Jak ostygnie to można go przekroić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 20.10.2012 08:33
musze wypróbowac
Pani Domu 20.10.2012 08:33
musze wypróbowac
gosia561 20.08.2011 22:29
super sprawa
Barbara55 20.01.2011 14:31
wychodzi zawsze ale nie każdemu
kielcok1 17.01.2011 15:46
oby
BARBARA41 06.11.2010 20:58
też mi zawsze wychodzi
Beata77 22.06.2010 16:41
ciekawe czy wyjdzie jak nie to.... wyrzucę hehe jestem dobrej myśli
Krzysztof42 22.05.2010 14:32
lubię
kasiaw 21.05.2010 20:05
oj sprawdzę na pewno bo szukam przepisu idealnego
remprzem 24.04.2010 01:33
Czekałam na taki przepis bo biszkopt to moja zmora

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat