Biszkopt Królowej Wiktorii

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4 sztuki
  • masło miękkie

    20 dkg
  • mąka pszenna

    20 dkg
  • cukier puder

    20 dkg
  • mleko

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem( za pomocą miksera) na puszystą masę.

Dodajemy po jednym jajku i ciągle ucieramy aż powstanie gładka masa.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy a następnie łączymy z pozostałymi składnikami ( również z mlekiem)

Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia,wyrównujemy wierzch i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190°C do "efektu suchego patyczka" ( wbijamy np.wykałaczkę w ciasto, po wyjęciu jest sucha,nie obrana ciastem)

Upieczony biszkopt studzimy na kratce.

RADA: Wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę dlatego warto wcześniej wyjąć np.jajka z lodówki,jeżeli damy zimne jajka lub mleko do utartego masła masa może się zważyć.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AnielskaSlodycz 11.12.2013 20:43
bardzo fajny przepis na biszkopt :)
bogusia19 11.12.2013 11:58
ładny biszkopcik
dodi 11.12.2013 11:12
fajniutki!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat