Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt Królowej Wiktorii

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
masło miękkie 20 dkg
mąka pszenna 20 dkg
cukier puder 20 dkg
mleko 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt Królowej Wiktorii

Masło utrzeć z cukrem( za pomocą miksera) na puszystą masę.

Dodajemy po jednym jajku i ciągle ucieramy aż powstanie gładka masa.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy a następnie łączymy z pozostałymi składnikami ( również z mlekiem)

Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia,wyrównujemy wierzch i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190°C do "efektu suchego patyczka" ( wbijamy np.wykałaczkę w ciasto, po wyjęciu jest sucha,nie obrana ciastem)

Upieczony biszkopt studzimy na kratce.

RADA: Wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę dlatego warto wcześniej wyjąć np.jajka z lodówki,jeżeli damy zimne jajka lub mleko do utartego masła masa może się zważyć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AnielskaSlodycz 11.12.2013 20:43
bardzo fajny przepis na biszkopt :)
bogusia19 11.12.2013 11:58
ładny biszkopcik
dodi 11.12.2013 11:12
fajniutki!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak