Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

biszkopt kawowy z bitą śmietaną i sosem truskawkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 3
mąka ziemniaczna 3 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
cukier 7 łyżek
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
kawa rozpuszczalna zaparzona w małej ilości wody
śmietana kremowa 30% lub 36% 1 opakowanie
truskawki świeże ok 20 sztuk
sos czekoladowy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: biszkopt kawowy z bitą śmietaną i sosem truskawkowym

Białka jajek ubić , pod koniec ubijania dodać 6 łyżek cukru. Mąkę przesiać , dodać proszek. Do białek powoli dodawać żółtka, wymieszać z mąką i proszkiem , dodać kawę rozpuszczalną capuccino.
Przelać do natłuszczonej formy 24 cm , piec w 180 stopniach przez około 35-40 min , do suchego patyczka. Wystawić do ostudzenia.

Śmietanę ubić z łyżką cukrem na sztywno, połowę truskawek zmiksować. Drugą połowę truskawek przekroić na pół.
Wystudzony biszkopt , skropić , zaparzoną kawą rozpuszczalną (opcjonlanie można dodać kilka kropel alkoholu).

Na biszkopt nałożyć bitą śmietanę , udekorować połówkami truskawek, i polać sosem czekoladowym i musem z truskawek .
Kroić jak tort.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 09.07.2012 09:17
pysznie wygląda
halina55 06.06.2012 21:22
palce lizać! :)
czekoladka_m 06.06.2012 21:13
z truskawkami...mniam!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak