Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt kawowy z 10 jajek

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 10 szt.
cukier waniliowy 1 op.
cukier drobny 10 łyżek
proszek do pieczenia 1 op.
mąka pszenna 10 pełnych łyżek
kawa rozpuszczalna miałka 1-2 łyżki
kawa mielona 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt kawowy z 10 jajek

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka i ostrożnie wymieszać nie niszcząc struktury piany.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz kawą rozpuszczalną, dodać kawę mieloną i wsypać wszystko do piany. Wymieszać do połączenia mikserem na najniższych obrotach.

Masę przelać do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą albo mąką.
Piec ok.45 min w temp. 165-170*C.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 21.03.2017 12:15
Cały proszek, czyli 2 łyżeczki ;) Mam taką zasadę, że na 5 jaj w biszkopcie dodaję pełną łyżeczkę proszku. W dużym biszkopcie 10 jajek zawsze 2 łyżeczki. Waga proszku to 10 lub 12 g, zależy ile wypełniacza zawiera ;)
benka 19.03.2017 15:16
Nigdy nie piekłam kawowego biszkoptu, muszę kiedyś spróbować.
MonikaW 18.03.2017 21:26
takiego nie jadłam ale aż cały proszek - jaka waga opakowania?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak