Biszkopt kakaowy, który zawsze wychodzi na 7 cm !!

Biszkopt kakaowy, który zawsze wychodzi na 7 cm !!

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    5 sztuk
  • mąka tortowa

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanki
  • sól

    szczypta
  • kakao

    3 łyżki
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    2,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodawać po jednej łyżeczce cukru. Następnie dodać po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przesiać. Przesiane dodać do masy oraz dodać kakao i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Nie należy mieszać długo bo ciasto będzie ubite. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec w temp. 170\'C przez 35 min. Gotowe ciasto powinno odchodzić od boczków blachy. Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 15.07.2012 22:53
super przepis!
zuzanna_z 14.12.2011 12:23
musze spróbowac
ziutula 01.01.2011 11:41
SMACZNEGO...
IlonaAlbertos 28.12.2010 19:39
Wystarczy jakaś pyszna masa i ciasto gotowe :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat