Biszkopt jasny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajek

    8
  • łyżek cukru

    8
  • łyżek mąki tortowej

    8
  • łyżeczka proszku do pieczenia

    1
  • szczypta soli

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oddzielamy białka od żółtek. Miksujemy bialka na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Gdzy ubije się piana dodajemy po jednej łyżce cukru i ubijamy dalej. Nastepnie dodajemy żóltka dalej ubijając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Wymoieszaną mąkę wsypujemy na sitko i pomalutku przesiewujemy do ubitych jajek z cukrem. Mieszamy drewniana łyzka. Gdy całą mąkę wymieszamy pomalutku wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 40 minut w temperaturze 160 stopni
Piekarnik elektryczny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 26.07.2013 08:58
też taki robię
cukiereczek 30.10.2011 07:41
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat