Biszkopt Idealny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 płaskie łyżeczki
  • woda zimna

    6 łyzek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepis jest naprawdę wyjątkowy i raczej stosujac się dokładnie do niego biszkopt musi się udać.
Białka ubijamy na bardzo sztywno z odrobiną cukru.Ubite wkładamy do lodówki.W tym czasie ucieramy żółtka z resztą cukru,pomału,dokładnie na bardzo puszystą masę.Do utartej masy dodajemy 6 łyżek zimnej wody i jeszcze chwilę ucieramy.Od teraz używamy już tylko drewnianej łyżki.Wykładamy białka na żółtka.Mieszamy.Teraz przesiewamy po troszku obie mąki i proszek do pieczenia.Cały czas mieszamy starając sie wtłoczyć jak najwięcej powietrza.Srednią tortownicę smatujemy olejem,wysypujemy tartą bułką i przelewamy masę.Pieczemy ok.pół godziny ale ja zawsze sprawdzam,czy ciasto ładnie odstaje od brzegów tortownicy.Temp.180 st.Biszkopt wedłóg tego przepisu udaje nam sie zawsze:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olivka 04.12.2011 15:39
wypróbuję
Kopiko1983 31.08.2011 20:38
Pyszny!
iga2 06.08.2011 12:14
idealny- poprzeczka postawiona wysoko :)
Tomek13 04.08.2011 22:51
polecam
agogo2 10.07.2011 15:23
smakowite
kulek 04.07.2011 10:50
fajny
Magda60 23.06.2011 22:20
dobre
FAFIK 17.06.2011 08:45
Piękny biszkopt!
aacaac 03.06.2011 06:57
super
Grazyna0211 20.05.2011 12:40
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat