Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt czekoladowy ” rzucany ”

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól 1 szczypta
kakao 1/3 szkl
mąka pszenna 3/4 szkl
cukier drobny 3/4 szkl
jajko 7 rozmiar M

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt czekoladowy ” rzucany ”

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Zimne białka oddzielamy od żółtek

( robimy to bardzo! ostrożnie , by białka zostały ” czyste ” ).

Ubijamy je na sztywną pianę .

Pod koniec ubijania , stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier , cały czas ubijając.

Dodajemy po 1 żółtku – nadal ubijamy.

Mąkę przesiewamy z kakaem, a następnie dodajemy po 1 łyżce do ubitych białek i delikatnie mieszamy – robimy to za pomocą drewnianej łyżki

( użycie miksera sprawi , że ciasto wyjdzie niższe ).

Dokładnie wymieszane wylewamy do tortownicy wyłożonej TYLKO na dnie papierem do pieczenia.

Boków NICZYM nie smarujemy.

Wkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika na ok. 20 minut ( pieczemy z termoobiegiem ).

Po tym czasie sprawdzamy upieczenie patyczkiem.

( W razie potrzeby możemy przedłużyć czas o kilka minut )

Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z tortownicą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra.

Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku.

Z formy wyciągamy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

Gotowe!

PS. Czekoladowy NIGDY nie wychodzi u góry całkowicie równy.

Gdy chcemy użyć go do przełożenia tortu odwracamy ” do góry nogami „

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela9 13.09.2013 21:57
Ten przepis jest naprawdę godny polecenia :)
IwonaDD 07.08.2013 17:27
wspaniały !!!!!
Czarnula87 07.08.2013 16:27
ja jeszcze nie sprawdzałam tej metody :)
Mniam 07.08.2013 13:11
Też "rzucam" biszkoptami:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak