Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt bezglutenowy ze śmietaną i truskawkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 2
mąka kukurydziana 3/4 szklanki
olej kokosowy 2 łyżki
ksylitol 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa śmietanowa

śmietana kremówka 250ml
śmietan fix 1
ksylitol 3 łyżki

Dodatkowo

truskawki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt bezglutenowy ze śmietaną i truskawkami

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dalej ubijając dodajemy ksylitol/cukier. Kolejno olej oraz żółtka. Po dokładnym wymieszaniu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką, aby nie stracić puszystości. Ciasto przelewamy na blaszkę wysmarowaną olejem kokosowym/masłem i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 1 - Biszkopt bezglutenowy ze śmietaną i truskawkami foto
2
Schłodzoną śmietankę ubijamy do zgęstnienia dodając pod koniec ksylitol/cukier i śmietan-fix.
Ubitą masę nakładamy na schłodzony biszkopt.
Odstawiamy do schłodzenia.
Krok 2 - Biszkopt bezglutenowy ze śmietaną i truskawkami foto
3
Wierz dekorujemy truskawkami.
Krok 3 - Biszkopt bezglutenowy ze śmietaną i truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak