Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt bez proszku do pieczenia

4.0
(30)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 3 szt
mąka 150 gr
cukier 90 gr

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt bez proszku do pieczenia

Kroki postępowania

1
Do biszkopta stosuję zawsze proporcje:
na każde jajko, 50 gr mąki i 30 gr cukru; W zależności od potrzeby można zwiększyć lub zmniejszyć składniki.Mąkę pszenną można zastąpić w połowie mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą.

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubijać na sztywną pianę na wolnych obrotach przez około 10 minut, następnie dodać cukier i kontynuować ubijanie prze kolejne 5 minut.
Ten etap jest bardzo ważny, długie ubijanie to podstawa biszkoptu bez dodatków spulchniaczy.
Krok 1 - Biszkopt bez proszku do pieczenia foto
2
Dodawać stopniowo żółtka kontynuując ubijanie.
Krok 2 - Biszkopt bez proszku do pieczenia foto
3
Dodać mąkę i albo wymieszać delikatnie kolistymi ruchami od góry do do dołu drewnianą łyżką albo w kilka sekund zmiksować ciasto na najmniejszych obrotach.
Krok 3 - Biszkopt bez proszku do pieczenia foto
4
Piec do suchego patyczka w 180 stopniach.
U mnie biszkopt z 3 jajek i forma o średnicy 22 cm.
Krok 4 - Biszkopt bez proszku do pieczenia foto
5
Nie wyciągać od razu ciasta, zostawić do wystygnięcia w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.
Krok 5 - Biszkopt bez proszku do pieczenia foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 24.11.2013 14:33
sper biszkopt
Mimi3
Mimi3 06.11.2013 14:12
Takiego przepisu szukałam:)
paulina2157 22.06.2013 14:05
super wyrósł bez tego proszku
caralajna 14.06.2013 16:54
jeśli będę piekła biszkopt, to właśnie z Twojego przepisu
fotoviderek 14.06.2013 14:15
Biszkopt pierwsza klasa :)
Alex_M 12.06.2013 15:30
swietny biszkopt :) czyli teraz czekamy na jakis wspanialy tort? :)
elaa 10.06.2013 15:13
Proste proporcje łatwe do zapamiętania. Aż prosi się żeby czymś przełożyć.
malaczarna23 10.06.2013 09:06
bez proszku i taki biszkopt tylko z trzech jajek:) podziwiam :)
Katarzyna59 10.06.2013 07:53
bardzo smacznie wygląda
Luka Li 09.06.2013 23:09
Wygląda idealnie:)
Barbara13 09.06.2013 22:31
świetny,idealny na torta:)
Adamorek 09.06.2013 22:01
ale puszyste
sylwia_mc 09.06.2013 21:58
Wygląda rewelacyjnie, od dawna próbuję z różnymi biszkoptami a ten wygląda imponująco
Dorota59 09.06.2013 20:08
prześliczny wyszedł
agnieszka214 09.06.2013 20:00
super pomysł na biszkopt
Aannkaa82 09.06.2013 19:40
Super, swietna podstawa do tortów i bez proszku na pewno lepszy. Na pewno wypróbuję.
iwi 09.06.2013 19:36
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak