Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BISZKOPT

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
jajko 6 sztuk
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
oliwa 3 łyżki
cukier 1 szklanka

Porada

Czy biszkopt jest już gotowy możemy to sprawdzić drewnianym patyczkiem (np. wykałaczka) poprzez wbicie go w ciasto gdy patyczek jest suchy biszkopt jest gotowy.

Przepis i sposób przygotowania na: BISZKOPT

Z 6 białek ubijamy pianę, dodajemy szklankę cukru. Gdy piana jest ubita na sztywno dodajemy żółtka oraz 3 łyżki oliwy. Chwile mieszamy w mikserze. Dodajemy niewielkimi porcjami mąkę którą wcześniej należy przesiać, mieszamy ręcznie. Blaszkę wykładamy papierem i smarujemy oliwą - przelewamy ciasto. Piec ok 30 minut w temperaturze 220. Czy biszkopt jest już gotowy możemy to sprawdzić drewnianym patyczkiem (np. wykałaczka) poprzez wbicie go w ciasto gdy patyczek jest suchy biszkopt jest gotowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 10.07.2016 13:23
Dobry przepis
Franciszek 18.05.2016 15:41
dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak