Biszkopt

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    110 gram
  • mąka ziemniaczana

    40 gram
  • cukier puder

    110 gram
  • jajko

    5 duże
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek, ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Mąki wymieszać, przesiać przez gęste sitko i delikatnie wmieszać do ciasta /na bardzo wolnych obrotach miksera/.
Wyłożyć papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm, boków formy niczym nie smarować. Przelać ciasto. W temperaturze 165 stopni piec 30 minut. Na środkowym poziomie piekarnika, grzałka dolna i górna, bez termoobiegu.
Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, zostawić w nim ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Boki oddzielać nożem od tortownicy dopiero, gdy ciasto jest zupełnie zimne.
Biszkopt najlepiej dzielić na blaty dopiero następnego dnia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorota59 30.05.2013 19:42
śliczny wyszedł
Grazyna0211 24.04.2013 10:45
wyrośnięty i równy wprost idealny
alaaa 16.03.2013 20:01
faktycznie, idealny biszkopt
barbara11561 06.11.2012 16:27
pięknie wyrośnięty i równiutki,super:)
ben-ka 10.10.2011 09:35
Ale wyrośnięty:) taka podstawa pod tort to jest to!
Mariusz10 09.08.2011 18:11
piękny!!!brak mi słów
kotlet 26.07.2011 23:16
jeszcze tylko czymś go przełożyć i jest pyszny
Ewelina38 30.05.2011 09:41
piękny, taki DUŻY i PUSZYSTY !!!!
anemon 17.05.2011 15:56
Swoje osobiste doświadczenia na temat pieczenia biszkoptów zamieściłam na swoim blogów, jesli ktoś zachce skorzystać, to zapraszam: http://www.doradcasmaku.pl/blog/4049/wpis/275/jak-upiec-biszkopt-idealny-.html
anemon 28.04.2011 06:36
Dziękuję, za miłe słowa.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat