Biskwity z kremem jagodowym i czekoladą.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajka

    3 sztuki
  • cukier

    3 łyżki
  • mąka tortowa

    3 łyżki
  • woda zimna

    3 łyżki
  • sól

    szczypta
  • proszek do pieczenia

    na czubek łyżeczki

Krem

  • śmietana kremowa 30%

    330 ml
  • borówki

    100 ml
  • biała czekolada

    5 dag

Dodatkowo

  • czekolada mleczna

    4 kostki
  • biała czekolada

    4 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Takie biskwity są bardzo pyszne. Puszyste biszkopty z pysznym i lekkim kremem. Do tego czekolada...bardzo kalorycznie, ale no cóż...bardzo też pysznie. Zapewniam, że nie można im się oprzeć.

Wykonanie:

1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

2. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy 8 kółek o średnicy około 12 cm zachowując znaczne odstępy. Następnie na każde narysowane kółko nakładamy porcje ciasta formując okrągłe biszkopciki.

3. Tak przygotowane biszkopciki pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 10 - 15 minut do lekkiego zrumienienia. Należy uważać, żeby ich zbytnio nie spiec ponieważ podczas formowania będą nam się łamać. Biszkopciki powinny być mięciutkie.

4. Gdy będą upieczone od razu zdejmujemy je z papieru i formujemy składając lekko na pół, można to zrobić za pomocą szklanki literatki lub rolką z papierem do pieczenia. Tak uformowane studzimy.

5. Krem: Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie studzimy. Borówki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładki mus. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mus owocowy i przestudzoną czekoladę, dokładnie ubijamy.

6. Tak przygotowanym kremem nadziewamy biszkoptowe łódeczki.

7. Czekolady łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( każdą osobno ), następnie płynną czekoladą dekorujemy biskwity i odstawiamy do stężenia kremu i zastygnięcia czekolady. Po tym czasie są gotowe do podania. Smacznego.
Babeczka35
Z przepisu wychodzi 8 sztuk.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 28.08.2016 15:03
Zapraszam:)
gusia1000 23.08.2016 00:27
Pod mój smak.
Babeczka35 22.08.2016 10:22
Dziękuję i zapraszam:)
Maridka19 22.08.2016 09:06
Same pyszne słodkości :)
gosia56 22.08.2016 09:02
Super zjadłabym takiego ;)
Bernadeta1 22.08.2016 08:53
chętnie bym się poczęstowała takimi słodkościami
pestka 22.08.2016 08:08
wyglądają przepysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat