Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biskwity z kremem jagodowym i czekoladą.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 3 sztuki
cukier 3 łyżki
mąka tortowa 3 łyżki
woda zimna 3 łyżki
sól szczypta
proszek do pieczenia na czubek łyżeczki

Krem

śmietana kremowa 30% 330 ml
borówki 100 ml
biała czekolada 5 dag

Dodatkowo

czekolada mleczna 4 kostki
biała czekolada 4 kostki

Porada

Z przepisu wychodzi 8 sztuk.

Przepis i sposób przygotowania na: Biskwity z kremem jagodowym i czekoladą.

Takie biskwity są bardzo pyszne. Puszyste biszkopty z pysznym i lekkim kremem. Do tego czekolada...bardzo kalorycznie, ale no cóż...bardzo też pysznie. Zapewniam, że nie można im się oprzeć.

Wykonanie:

1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

2. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy 8 kółek o średnicy około 12 cm zachowując znaczne odstępy. Następnie na każde narysowane kółko nakładamy porcje ciasta formując okrągłe biszkopciki.

3. Tak przygotowane biszkopciki pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 10 - 15 minut do lekkiego zrumienienia. Należy uważać, żeby ich zbytnio nie spiec ponieważ podczas formowania będą nam się łamać. Biszkopciki powinny być mięciutkie.

4. Gdy będą upieczone od razu zdejmujemy je z papieru i formujemy składając lekko na pół, można to zrobić za pomocą szklanki literatki lub rolką z papierem do pieczenia. Tak uformowane studzimy.

5. Krem: Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie studzimy. Borówki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładki mus. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mus owocowy i przestudzoną czekoladę, dokładnie ubijamy.

6. Tak przygotowanym kremem nadziewamy biszkoptowe łódeczki.

7. Czekolady łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( każdą osobno ), następnie płynną czekoladą dekorujemy biskwity i odstawiamy do stężenia kremu i zastygnięcia czekolady. Po tym czasie są gotowe do podania. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 28.08.2016 15:03
Zapraszam:)
gusia1000 23.08.2016 00:27
Pod mój smak.
Babeczka35 22.08.2016 10:22
Dziękuję i zapraszam:)
Maridka19 22.08.2016 09:06
Same pyszne słodkości :)
gosia56 22.08.2016 09:02
Super zjadłabym takiego ;)
Bernadeta1 22.08.2016 08:53
chętnie bym się poczęstowała takimi słodkościami
pestka 22.08.2016 08:08
wyglądają przepysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak