Przepis i sposób przygotowania na: Birjani z kurczaka
Wszystko razem dokładnie mieszamy , dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i odstawiamy do zamarynowania ( im dłużej będzie w lodowce, tym smak będzie intensywniejszy ).
W garnuszku gotujemy mleko, dodajemy szafran.
Na patelni roztapiamy ghi i podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę.
Połowę porcji odkładamy do osobnego naczynia.
Na patelnię wsypujemy ryż, zalewamy dwukrotnie większą ilością wody.
Dodajemy kminek, cynamon i pieprz, gotujemy al dente.
Ugotowany przekładamy do miski i mieszamy z resztą soli.
Na patelnię z podsmażoną cebulą dodajemy zamarynowanego kurczaka i posiekaną chili.
Wlewamy sok z cytryny i mleko z szafranem.
Dodajemy ryż i pozostałe składniki z cebulą i ghi.
Dokładnie przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu dusimy do miękkości.
Podaiemy natychmiast!
Smacznego!
*