Bigos ze słodkich jabłek i kiełbasy

Bigos ze słodkich jabłek i kiełbasy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    2 kg (LIGOL)
  • cebula

    4 szt
  • sok z cytryny

    1 szt
  • oliwa

    6 łyżek
  • koncentrat pomidorowy

    4 łyżki
  • kiełbasa podwawelska

    750 g
  • ziele angielskie całe

    6 szt
  • liście laurowe Prymat

    3 szt
  • suszony majeranek Prymat

  • bazylia otarta Prymat

  • chili Prymat

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka obrałem, oczyściłem z gniazd nasiennych, starłem na tarce do jarzyn o dużych oczkach, skropiłem sokiem z cytryny.

Cebule obrałem, drobno posiekałem, zeszkliłem na oliwie. Dodałem pastę pomidorową, podsmażyłem. Z kiełbasy usunąłem osłonki, pokroiłem w cienkie paski, dodałem do cebuli.

Wrzuciłem lekko rozgniecione ziele angielskie, liście laurowe, suszony tymianek, bazylię, majeranek i chili. Doprawiłem solą i świeżo mielonym pieprzem. Dusiłem ok. 12 minut.
Dodałem następnie starte jabłka, dusiłem jeszcze ok. 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Konczi

27.05.2017 11:23
smaczna propozycja

Ewa Wojtaszko

29.09.2016 11:39
a to coś nowego , ciekawa jestem jak smakuje

KORAL

29.09.2016 08:49
Też robiłam z jabłek i piersi, cudowny smak :)

halina17

28.09.2016 21:35
Ciekawe danie, nie jadłam nigdy bigosu z jabłek i kiełbasy.

MAR3STA

28.09.2016 21:25
fajny przepis

Renata9

28.09.2016 20:49
Nie jadłam nigdy takiego bigosu

olkaaa

28.09.2016 20:31
chętnie spróbuję

Renataj

28.09.2016 20:21
Ciekawy pomysł:)

gosia56

28.09.2016 18:47
na pewno pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat