Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z winem, śliwkami i grzybami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
kapusta biała 1 kg
kiełbasa 1 kg
boczek wędzony 1/2 kg
śliwki suszone 12 szt
cebula 3 szt
wino czerwone wytrawne 1 szkl
woda 5 szkl
grzyby suszone garść
olej
Owoc jałowca cały Prymat do smaku
Czosnek suszony Prymat do smaku
Ziele angielskie mielone Prymat do smaku
Kminek cały Prymat do smaku
Kolendra cała Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
Sól w młynku Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z winem, śliwkami i grzybami

1. Dzień przed gotowaniem bigosu grzyby namaczamy w zimnej wodzie.

2. Kiszoną kapustę odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki (wodę spod kapusty zostawiamy). Białą myjemy i również siekamy na drobne kawałki. Do dużego garnka wlewamy wodę i kwasek spod kiszonej kapusty, dodajemy kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. W tym samym czasie siekamy cebulę, boczek i kiełbasę w kostkę. Na rozgrzanej patelni z olejem lekko wytapiamy boczek, następnie dodajemy cebulę i gdy ta się zarumieni wrzucamy kiełbasę. Całość podsmażamy ok 5 minut.

3. Do miękkiej kapusty wlewamy wino, dodajemy podsmażone mięso z cebulą, grzyby razem z wodą, pokrojone w kostkę suszone śliwki i utarte w moździerzu owoce jałowca razem z kminkiem, czosnkiem, kolendrą i majerankiem. Bigos doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany bigos gotujemy na małym ogniu ok 40 minut.

4. Im dłużej bigos poleży, tym jest smaczniejszy. Dla mnie bardzo dobry jest już po 2 dniach od przygotowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

WnuczkaJerzego 30.01.2023 21:30
Przepraszam, ja mam takie bardzo ważne pytanie, dlaczego ziele kminek kolendra majeranek sól i pieprz nie muszą być z prymata?
Doradca Smaku 31.01.2023 08:16
Słusznie! Poprawiłem by wszystkie przyprawy były marki Prymat ;-)
DorotaZ 12.12.2015 17:33
Ja do bigosu dodaję jeszcze winne jabłko
Janina 08.12.2015 15:40
Bardzo lubię bigos;))
ilka01 08.12.2015 10:51
super przepis
Aleksandra/Olcia 08.12.2015 09:14
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak