Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z suszonymi grzybkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
kapusta kiszona 2 kg
mięso wieprzowe 60 dkg
kiełbasa szynkowa 70-80 dkg
boczek 30 dkg
przecier pomidorowy 200 gram
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 4 sztuki
pieprz ziarna 4 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
kminek do smaku
cukier do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion 1 kostka
grzyby suszone 4 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z suszonymi grzybkami

Kroki postępowania

1
Kapustę kilkakrotnie wypłukać w zimnej wodzie, aby nie była mocno kwaśna. Poszatkować. Zalać 2 litrami wrzątku. Namoczone grzyby wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki. Wraz z wywarem dodać do kapusty. Wrzucić listki, ziarna pieprzu, ziela i jałowca. Zagotować mieszając i gotować na średnim ogniu.
Krok 1 - Bigos z suszonymi grzybkami foto
2
Suszone grzyby zalać litrem wrzątku i moczyć pod przykryciem przynajmniej 2 godziny. Kapustę kilkakrotnie wypłukać w zimnej wodzie, aby nie była mocno kwaśna. Poszatkować. Zalać 2 litrami wrzątku. Namoczone grzyby wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki. Wraz z wywarem dodać do kapusty. Wrzucić listki, ziarna pieprzu, ziela. Zagotować mieszając i gotować na średnim ogniu.
Krok 2 - Bigos z suszonymi grzybkami foto
3
Boczek przesmażyć na łyżce oliwy i dodać do gotującej się kapusty. Na tym samym tłuszczu przesmażyć mięso wieprzowe - aż wyparuje woda i mięso zacznie się rumienić. Dodać kiełbaskę i czynność powtórzyć. Wszystko to włożyć do kapusty. Gotować ok. godzinę co jakiś czas mieszając.
Krok 3 - Bigos z suszonymi grzybkami foto
4
Przecier pomidorowy podlać wrzątkiem ( tyle samo wody co przecieru ) i dokładnie wymieszać. Wlać do bigosu. Gotować jeszcze 10 minut ale stale mieszając bo od chwili dodania przecieru bigos będzię próbował się przypalić
Krok 4 - Bigos z suszonymi grzybkami foto
5
W 2 szklankach wrzątku rozpuścić kostki rosołowe i dodać je do bigosu. Doprawić paprykami, kminkiem, solą, pieprzem, Wlać ok. 2 łyżki sosu sojowego i dorzucić 3/4 opakowanie gotowej przyprawy. Dodać posiekane suszone śliwki. Dokładnie wymieszać
Krok 5 - Bigos z suszonymi grzybkami foto
6
Ewentualnie doprawić, zestawić z ognia i odczekać z konsumpcją do następnego dnia aby się przegryzł.
Krok 6 - Bigos z suszonymi grzybkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 18.10.2012 20:50
może i pyszne, ale jaki on staropolski skoro z koncentratem i kostkami bulionowymi....
maciek7 18.10.2012 19:33
uwielbiam
Zdzisław 18.10.2012 18:55
smaczny bigos
emeslive 18.10.2012 18:28
Ale fajny bigos! Aromatyczny, sycący, super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak