Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z przepisu mojej mamy
Mięso: myję i osuszam. Zagotowuję wodę, w której będę je gotować, a w tym czasie mięso oraz boczek kroję w kostkę -mięso w grubszą, boczek w drobniejszą. Przyprószam solą, pieprzem ziołowym oraz ostrą papryką, mieszam i odstawiam na bok do czasu, gdy zagotuje się woda. Do gotującej wkładam mięso, zmniejszam grzanie i gotuję na małym ogniu, pod przykryciem, przez jakieś 20 minut. Kiełbasę kroimy w półplasterki, cebulę w piórka. Kiełbasę i połowę cebuli podsmażamy. Z kapusty wybieramy nadmiar wody ( staramy się jak najwięcej), dodajemy mięso, kiełbasę i wlewamy wodę z mięsa - tyle aby przykryć kapustę. Gotujemy na małym ogniu. W tym czasie przesmażamy pieczarki, lekko je solimy, pieprzymy i jak puszczą sok dodajemy cebulę. Chwilę smażymy i całą zawartość patelni przekładamy do bigosu (chodzi o to aby na patelni zostało trochę soku z pieczarek). Dalej gotujemy i przyprawiamy wg. uznania. Gotujemy aż kapustą będzie miękka. Można pod koniec dodać trochę koncentratu pomidorowego.