Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z młodej kapusty z cieciorką

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

młoda kapusta biała 1,2 kg - bez głąba
cieciorka 100 g
kiełbasa 250 g
gorąca woda 1/2 litra- przegotowana
cebula 2
koncentrat pomidorowy 190 g
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
kminek 1 łyżka
olej 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z młodej kapusty z cieciorką

Cieciorkę zalewamy dzień wcześniej wodą, zostawiamy na noc a następnie gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, przekładamy do dużego garnka. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Kapustę szatkujemy dość drobno w robocie kuchennym, przekładamy na sito, solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie przelewamy gorącą wodą i przekładamy do garnka z cebulą. Całość zalewamy ½ litra gorącej wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 35 minut (aż kapusta będzie miękka). Po tym czasie dodajemy kiełbasę, koncentrat, przyprawiamy i dusimy jeszcze 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, do gorącego wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Gdy mąka się zrumieni dodajemy ją do kapusty, dodajemy również cieciorkę i gotujemy razem 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak