Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z młodej kapusty z boczkiem

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta 1 główka
bulion drobiowy 2 szklanki
boczek wędzony 400 g
kiełbasa zwyczajna 3-4 szt
cebula biała 3 szt
papryka czerwona 1 szt
koperek 1 peczek
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
papryka w płatkach

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z młodej kapusty z boczkiem

Kroki postępowania

1
Na patelni na małym ogniu przesmażamy boczek pokrojony w kostkę. Kiedy większość tłuszczu się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
Krok 1 - Bigos z młodej kapusty z boczkiem foto
2
Kapustę drobno szatkujemy. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
Krok 2 - Bigos z młodej kapusty z boczkiem foto
3
Podsmażamy kiełbasę. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekaną paprykę. Z kapusty odlewamy większą część płynu i dodajemy podsmażony boczek i kiełbasę. W rondlu rozpuszczamy łyżkę masła i dosypujemy łyżką mąki. Dokładnie rozprowadzamy z połową odlanego wcześniej bulionu. Całość dodajemy do kapusty razem z posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz płatkami papryki.
Krok 3 - Bigos z młodej kapusty z boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 18.05.2015 12:05
uwielbiam takie wiosenne ,kolorowe dania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak