Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z młodej kapusty

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 szt
kiełbasa zwyczajna 300 g
gęsi tłuszcz 50 g
woda 1,5 litra
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
szczypiorek usiekany 1 garść
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa uniwersalna 1/2 łyżeczki
ziele angielskie 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
jabłko kwaśne 1-2 szt
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z młodej kapusty

Kroki postępowania

1
Kapustę obrać z wierzchnich liści ,przekroić na pół i wyciąć głąbie.
Krok 1 - Bigos z młodej kapusty foto
2
Poszatkować drobno nożem lub robotem .
Krok 2 - Bigos z młodej kapusty foto
3
Włożyć do garnka i zalać wodą .Zagotować i odlać wodę .
Krok 3 - Bigos z młodej kapusty foto
4
Zalać ponownie wodą tak aby lekko przykryło kapustę , dodać pokrojony szczypiorek i gotować.
Krok 4 - Bigos z młodej kapusty foto
5
Dołożyć tłuszczu gęsiego .
Krok 5 - Bigos z młodej kapusty foto
6
Jabłka zetrzeć na tarce grubszej ze skórką i dodać do kapusty .
Krok 6 - Bigos z młodej kapusty foto
7
Wymieszać ,dodać liście laurowe , ziele angielskie ,przyprawić pieprzem i przyprawą kucharek .
Krok 7 - Bigos z młodej kapusty foto
8
Kiełbasę zwyczajną opłukać i pokroić ze skórką w plasterki lub w kostkę według uznania . Wrzucić do garnka z kapustą i gotować aż kapusta będzie miękka .
Krok 8 - Bigos z młodej kapusty foto
9
Wymieszać , można zagęścić mąką wymieszaną z wodą .
Krok 9 - Bigos z młodej kapusty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 16.08.2016 12:15
dobra kapustka
w mojej kuchni 14.08.2016 23:03
dobry obiad
MAR3STA 14.08.2016 21:31
Pyszny bigos
Krzysztof15 14.08.2016 12:40
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak