Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z młodej kapusty
Boczek, po usunięciu skóry pokroiłem w drobną kostkę. Użyłem tłusty boczek, ponieważ na wytopionym z boczku tłuszczu podsmażyłem pozostałe składniki. Pokrojony w kostkę boczek wrzuciłem do zimnego garnka. Włączyłem średnią moc palnika, smażyłem boczek, aż tłuszcz zaczął się wytapiać.
Kiełbasę oraz cebulę pokroiłem w kostkę i dodałem do boczku wraz z małym listkiem laurowym.
Wszystko zamieszałem i podsmażałem przez pięć minut. W tym czasie obrałem i pokroiłem w pół talarki młode marchewki.
Do garnka dodałem pokrojoną marchewkę, wlałem dwie szklanki wody.
Gdy bigos się gotuje przygotowałem kapustę. Po zdjęciu wierzchnich liści poszatkowałem ją dość grubo. Dodałem ją do garnka. Doprawiłem cukrem, solą i pieprzem. Całość wymieszałem, przykryłem pokrywką. Gotowałem przez około 30 min., aż kapusta zmiękła (powinna być al dente).
Od czasu do czasu mieszałem bigos. Dodałem do niej posiekany koperek. I jeszcze raz zagotowałem. Garnek przykryłem pokrywką tylko na dwie minuty.
Przygotowałem zasmażkę. Na patelnię wsypałem łyżkę mąki pszennej oraz dwie łyżki masła klarowanego. Zamieszałem zasmażkę drewnianą łyżką. Wlałem zasmażkę do garnka z bigosem.
Mieszałem bigos przez minutę. Dzięki zasmażce sos w bigosie będzie gęstszy i smaczniejszy.