Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z mięsem

5.0
(32)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 2 kg
mięso wieprzowe bez kości 1 kg
boczek wędzony 30 dag
kiełbasa cienka 1/2 kg
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
sól do smaku
ziele angielskie 4 ziarenka
śliwki suszone 4 sztuki
Kminek mielony Prymat szczypta
cukier 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z mięsem

Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać .Z kapusty kiszonej odcisnąć sok,mięso wstawić do garna i zagotować z liściem zielem i pieprzem.Boczek pokroić w cienkie paski i delikatnie przesmażyć na patelni po kilku min dodać cebulkę i czosnek udusić.

Kapustę przełożyć do drugiego garnka i ugotować jeśli jest za kwaśna wodę odlać i zalać drugą po ugotowaniu odcedzić dodać ugotowane pokrojone w kostkę mięso i wywar z mięsa dodać śliwki i koncentrat a następnie uduszony boczek doprawić do smaku przyprawami.

Bigos trzymać na ogniu aż wszystkie składniki się połączą i kapusta będzie miękka Jeśli okaże się ze bigos jest nie zbyt kwaśny dolać kwasu z kapusty. Zamiast kiełbasy można użyć skrawków wędliny lub parówek,ale najlepszy jest z cienką kiełbasą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mileneczka5 22.10.2015 20:59
pyszne danie:)
Grazyna0211 17.09.2015 20:57
smaczny bigos
Agnieszka-87-25 06.03.2014 08:16
uwielbiam bigosy mniam
norweska20 18.12.2013 15:03
pyszne danie
Wojt@s
Wojt@s 02.10.2013 09:24
muszę sam spróbować :)
Cukiereczek13 20.07.2013 09:31
wyglada bardzo apetycznie :)
Janina 01.04.2013 13:08
Bigos jest pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak