Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z kiszonej kapusty

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 2,5 kg
mięso wieprzowe 1 kg
kiełbasa śląska 4 szt.
boczek wędzony 300 dag
grzyby suszone 2 garście
cebula biała 3-4 szt
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Owoc jałowca cały Prymat 5 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 4-5 szt
ziele angielskie 6-7 ziarenek
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat 1 opakowanie

Porada

Mimo cebuli w bigosie, można go wekować

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z kiszonej kapusty

Kroki postępowania

1
Mięso ( szynkę lub łopatkę - u mnie część pokrojona a część w całości) nacieramy solą, pieprzem, dorzucamy owoc jałowca i kiełbaskę. Przekładamy do ultra pro (lub naczynia żaroodpornego) i pieczemy do miękkości
Krok 1 - Bigos z kiszonej kapusty foto
2
Kapustę należy przepłukać, przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą. Dodajemy kiełbasę, wędzony boczek, listek, ziele i gotujemy nie zapominając mieszać
Krok 2 - Bigos z kiszonej kapusty foto
3
Grzyby suszone gotujemy, następnie odcedzamy i kroimy. Przerzucamy do gotującej się kapusty
Krok 3 - Bigos z kiszonej kapusty foto
4
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kiedy będzie miękka przekładamy do kapusty
Krok 4 - Bigos z kiszonej kapusty foto
5
Upieczone mięso kroimy i dodajemy do kapusty
Krok 5 - Bigos z kiszonej kapusty foto
6
Dodajemy koncentrat, przyprawę do bigosu oraz sól i pieprz do smaku
Boczek i kiełbasę, które gotowały się w kapuście kroimy na mniejsze kawałki
Całosć mieszamy i podgrzewamy kilka razy, bo taki jest najlepszy :)
Krok 6 - Bigos z kiszonej kapusty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 09.01.2015 16:02
pyszny bigos :)
MałaMi89 09.01.2015 13:50
Pycha :) ale ja daję grzybki razem z wodą z gotowania, ma wtedy ciemniejszy kolorek i wyrazistszy smak :)
jasiek 09.01.2015 12:52
taki kwaskowaty jest pycha
Anna169Hosz 09.01.2015 11:50
Lubimy bigosik :)
gosia561 09.01.2015 11:42
taki jak lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak