Bigos z kiszonej kapusty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kapusta kiszona

    2 kg
  • kości schabowe

  • boczek wędzony

  • kiełbasa

  • cebula

    2 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • ziele angielskie

    3-4 sztuka
  • grzyby suszone

    20 gram
  • koncentrat pomidorowy

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • majeranek

    2 łyżki
  • kminek

  • sól i pieprz

Dodatkowo

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotować (w osolonej wodzie) wywar z kości lub żeberek.
Kapustę (jeśli jest kwaśna) opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do garnka z uprzednio przygotowanym wywarem.
Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz suszone grzyby (*).
Całość lekko doprawić solą, pieprzem i papryką.
W międzyczasie mięso oddzielić od kości i dorzucić do kapusty.
Cebulę z boczkiem oraz kiełbasą podsmażyć na odrobinie oleju, a następnie przełożyć do gotującego się bigosu.
Całość dusić do miękkości i na końcu doprawić koncentratem pomidorowym, majerankiem, kminkiem oraz ew. cukrem, solą i pieprzem.
Dusić (na małym ogniu) przez dodatkowe 20-30 minut.
Bigos można spożywać od razu, ale jest lepszy na drugi, trzeci dzień - po odgrzaniu.

(*) Grzyby można namoczyć, ale przyznam, że nie zawsze to robię.
Diana Rusiłowicz
Do bigosu możemy dodać praktycznie wszystko - różne mięso w dowolnych proporcjach. Czasami dodaję do niego kilka ziaren jałowca, rzadziej - suszone pomidory, czy śliwki (rodzina nie lubi). Jeśli jest za rzadki - zagęszczam go zasmażką...

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.02.2017 23:05
Lubię i robię.
Bernadeta1 09.01.2017 16:12
Narobiłaś mi smaku, proszę o porcyjkę
Madzai 09.01.2017 09:47
Proste a pyszne danie
Ewelina1991 09.01.2017 09:34
dobry bigos
anka1988 09.01.2017 09:16
ulubiony mojej rodziny
Diana Rusiłowicz 09.01.2017 00:47
Dziękuję :)
Diana Rusiłowicz 09.01.2017 00:46
A ja z chęcią bym poczęstowała :)
Franciszek 09.01.2017 00:40
lubię takie dania
norweska20 08.01.2017 22:18
chętnie bym zjadła
Edith85 08.01.2017 21:21
Smakowity bigosik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat