Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z kiszonej kapusty
Kapustę (jeśli jest kwaśna) opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do garnka z uprzednio przygotowanym wywarem.
Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz suszone grzyby (*).
Całość lekko doprawić solą, pieprzem i papryką.
W międzyczasie mięso oddzielić od kości i dorzucić do kapusty.
Cebulę z boczkiem oraz kiełbasą podsmażyć na odrobinie oleju, a następnie przełożyć do gotującego się bigosu.
Całość dusić do miękkości i na końcu doprawić koncentratem pomidorowym, majerankiem, kminkiem oraz ew. cukrem, solą i pieprzem.
Dusić (na małym ogniu) przez dodatkowe 20-30 minut.
Bigos można spożywać od razu, ale jest lepszy na drugi, trzeci dzień - po odgrzaniu.
(*) Grzyby można namoczyć, ale przyznam, że nie zawsze to robię.