Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z kiełbasą, mięsem i fasolką mung

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 2 kg
śliwki suszone 150-200 g
grzyby suszone duża garść
łopatka bez kości 1 kg
kiełbasa śląska 1/2 kg
cebula 3 duże
ziele angielskie 10-12 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt.
pieprz mielony do smaku
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
Kminek mielony Prymat do smaku
smalec 100 g
czosnek 3 ząbki
rozmaryn 2-3 gałązki
fasola 2/3 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z kiełbasą, mięsem i fasolką mung

Na smalcu zrumienić osobno posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę łopatkę wieprzową, pokrojoną kiełbasę.
Kapustę przesiekać (jeśli jest bardzo kwaśna - przepłukać kilka razy) - włożyć do szybkowara, podlać wodą, dodać mięso, kiełbasę, śliwki, suche grzyby, cebulę i gałązki rozmarynu.
Wymieszać, nakryć szczelnie i gotować do miękkości (od zagotowania) - około 30 minut.
W międzyczasie fasolkę mung przepłukać, osączyć, przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą i nakryć.
Pozostawić na 30 minut do spęcznienia - zagotować, po czym zmniejszyć płomień i gotować do miękkości (ok. 10 minut) pod przykryciem.
Miękką fasolkę przełożyć razem z wywarem do gotowego bigosu, przemieszać i poddusić razem kilka minut.
Doprawić w międzyczasie wyciśniętym czosnkiem i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 14.11.2012 16:20
pomysłowe danie :)
Habibi 11.11.2012 00:08
To taka moja wariacja na temat kapusty z grochem i wigilijnej kapusty z grzybami ;)
Zdzisław 10.11.2012 21:03
ale ciekawy ten bigos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak