Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z kiełbasą, mięsem i fasolką mung
Kapustę przesiekać (jeśli jest bardzo kwaśna - przepłukać kilka razy) - włożyć do szybkowara, podlać wodą, dodać mięso, kiełbasę, śliwki, suche grzyby, cebulę i gałązki rozmarynu.
Wymieszać, nakryć szczelnie i gotować do miękkości (od zagotowania) - około 30 minut.
W międzyczasie fasolkę mung przepłukać, osączyć, przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą i nakryć.
Pozostawić na 30 minut do spęcznienia - zagotować, po czym zmniejszyć płomień i gotować do miękkości (ok. 10 minut) pod przykryciem.
Miękką fasolkę przełożyć razem z wywarem do gotowego bigosu, przemieszać i poddusić razem kilka minut.
Doprawić w międzyczasie wyciśniętym czosnkiem i pieprzem.