Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kapusta kwaszona SMAK 1 kg
kapusta biała 1/2 główki
papryka czerwona 2 szt
marchew 1 duża
cebula biała 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 4-5 ziaren
pieprz 10 ziaren
masło 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki
oregano 1/2 łyżeczki
kminek Prymat 1 szczypta
natka pietruszki 2 łyżki posiekanej
sól i pieprz do smaku

Porada

Sok z kiszonych ogórków doskonale podkręca i podkreśla smak całości. Jak to z kapustą bywa-najlepiej smakuje następnego dnia, a nawet 2 dni później. Danie z powodzeniem może być farszem do ciasta drożdżowego czy francuskiego.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką

Kroki postępowania

1
Kapustę kiszoną płuczemy jeden raz w zimnej wodzie, odciskamy i siekamy trochę drobniej. Białą także siekamy, marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki.
Do garnka przekładamy kapustę kiszoną i startą marchewkę, podlewamy szklanką wody.
Krok 1 - Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką foto
2
Dusimy kilka minut od zagotowania, następnie dorzucamy kapustę białą, dodajemy liście laurowe, ziarna pieprzu i ziele angielskie i razem dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż obie kapusty i marchewka będą miękkie. Co jakiś czas należy przemieszać i kontrolować, czy nie potrzeba dolać odrobiny wody (a najlepiej zamiast wody podlać sokiem z kiszonych ogórków - ja tak robię i tym razem też tak zrobiłam).
Krok 2 - Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką foto
3
Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojoną w kostkę lub paseczki czerwoną paprykę i posiekaną cebulę zeszkloną na 1 łyżce masła, dusimy około 10 minut.
Krok 3 - Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką foto
4
Danie przyprawiamy koncentratem pomidorowym, pieprzem, szczyptą kminku, papryką słodką, ostrą i wędzoną, ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano (zioła dodajemy rozcierając w ciepłych dłoniach). Zanim dodamy choć szczyptę soli należy bigosu spróbować, ponieważ kapusta kiszona jest mocno słona i jedno płukanie wody może się okazać wystarczające jeśli chodzi o jej ilość. Na sam koniec, już po wyłączeniu gazu dodajemy posiekaną natkę pietruszki (u mnie mrożona) i całość dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak