Bigos z kapusty kiszonej i słodkiej z kiełbasą i marchewką

Bigos z kapusty kiszonej i słodkiej z kiełbasą i marchewką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1 kg
  • kapusta biała

    1 kg
  • marchewka

    3 średnie
  • cebula biała

    2-3 duże
  • koncentrat pomidorowy

    1-2 łyżki
  • liście laurowe

    3
  • ziele angielskie

    5-7 ziaren
  • sól morska

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • pieprz ziołowy

  • kiełbasa podwawelska

    700 g
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kapustę kiszoną posiekać na mniejsze kawałki i zalać wrzątkiem, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ew. kminek w ziarenkach - nakryć, gotować do miękkości.

Kapustę białą drobno poszatkować, zalać gorącą wodą i podgotować na półmiękko z małą ilością soli.

Marchewkę utrzeć na najgrubszej tarce i dodać do kapusty na kilka minut przed końcem gotowania. Nie odlewać, tylko odparować możliwie dużo wywaru.

Cebulę pokroić w piórka, lekko zrumienić na niewielkiej ilości oleju i dodać do odparowanej białej kapusty.

Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w kosteczkę i zrumienić na 2-3 łyżkach oleju.

Połączyć obie kapusty wraz z pozostałymi wywarami, dodać kiełbasę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy - pieprz ziołowy, świeżo zmielony pieprz kolorowy i nieco soli. Dusić, co jakiś czas mieszając, aż bigos będzie gotowy.
Habibi
Bigos można doprawić słodką lub ostrą papryką, mielonym kminkiem, czosnkiem czy lubczykiem - co kto lubi :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jagódka77

24.01.2015 14:17
pyszny ten bigos

ONY_za_kare

31.08.2014 18:05
przepyszny bigos

Habibi

29.08.2014 11:52
Dodatek słodkiej kapusty zdecydowanie łagodzi kwasowość kiszonej - bigos jest przez to jakby nieco lżejszy :)

Ola1young

28.08.2014 17:00
lubimy taki mieszany bigos :)

Cranberry

28.08.2014 07:47
ale smacznie tu :)

mysliwy

27.08.2014 16:31
Z chęcią bym spróbował:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat