Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z grzybami (Wigilia)
2. Kapustę spróbować, jeśli jest bardzo kwaśna, to przepłukać zimną wodą, odcisnąć i drobniej pokroić.
3. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
4. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć czosnek i cebulę.
5. Następnie dodać kapustę, 1/3 szklanki oleju i przesmażyć, podlać wodą po moczeniu grzybów i dusić pod przykryciem około 40 minut. Kapustę co pewien czas mieszać i podlewać ewentualnie ciepłą wodą, aby się nie przypaliła, gdyż kiszona kapusta bardzo szybko wchłania wodę.
6. Po tym czasie dodać przyprawy (bez soli), dusić pod przykryciem około 60 minut.
7. Do podduszonej kapusty dodać grzyby i pokrojone śliwki, co pewien czas mieszać i dusić do miękkości grzybów i kapusty (jeśli w kapuście jest mało płynu, to podlać gorącą wodą).
8. Na koniec zdjąć pokrywkę, doprawić do smaku pieprzem i solą i dusić do momentu, aż konsystencja kapusty będzie nam odpowiadała.