Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z grzybami (Wigilia)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
grzyby suszone 100 g
śliwki suszone 4 szt.
ząbki czosnku 4 szt.
cebula 1 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt.
Owoc jałowca cały Prymat 3 szt.
kminek Prymat 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 3 łyżki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
cząber 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z grzybami (Wigilia)

1. Suszone grzyby moczyć w zimnej wodzie przez około godzinę. Wyjąć grzyby z wody i pokroić na mniejsze kawałki. Wody po moczeniu grzybów nie wylewać.
2. Kapustę spróbować, jeśli jest bardzo kwaśna, to przepłukać zimną wodą, odcisnąć i drobniej pokroić.
3. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
4. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć czosnek i cebulę.
5. Następnie dodać kapustę, 1/3 szklanki oleju i przesmażyć, podlać wodą po moczeniu grzybów i dusić pod przykryciem około 40 minut. Kapustę co pewien czas mieszać i podlewać ewentualnie ciepłą wodą, aby się nie przypaliła, gdyż kiszona kapusta bardzo szybko wchłania wodę.
6. Po tym czasie dodać przyprawy (bez soli), dusić pod przykryciem około 60 minut.
7. Do podduszonej kapusty dodać grzyby i pokrojone śliwki, co pewien czas mieszać i dusić do miękkości grzybów i kapusty (jeśli w kapuście jest mało płynu, to podlać gorącą wodą).
8. Na koniec zdjąć pokrywkę, doprawić do smaku pieprzem i solą i dusić do momentu, aż konsystencja kapusty będzie nam odpowiadała.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 11.12.2016 10:12
Moja kapusta z grzybami już ugotowana, czeka na wigilię :)
Marta1986 10.12.2016 21:50
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak