Bigos z grzybami (Wigilia)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1 kg
  • grzyby suszone

    100 g
  • śliwki suszone

    4 szt.
  • ząbki czosnku

    4 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt.
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 szt.
  • Owoc jałowca cały Prymat

    3 szt.
  • kminek Prymat

    1 łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    3 łyżki
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • cząber

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

    do smaku
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Suszone grzyby moczyć w zimnej wodzie przez około godzinę. Wyjąć grzyby z wody i pokroić na mniejsze kawałki. Wody po moczeniu grzybów nie wylewać.
2. Kapustę spróbować, jeśli jest bardzo kwaśna, to przepłukać zimną wodą, odcisnąć i drobniej pokroić.
3. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
4. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć czosnek i cebulę.
5. Następnie dodać kapustę, 1/3 szklanki oleju i przesmażyć, podlać wodą po moczeniu grzybów i dusić pod przykryciem około 40 minut. Kapustę co pewien czas mieszać i podlewać ewentualnie ciepłą wodą, aby się nie przypaliła, gdyż kiszona kapusta bardzo szybko wchłania wodę.
6. Po tym czasie dodać przyprawy (bez soli), dusić pod przykryciem około 60 minut.
7. Do podduszonej kapusty dodać grzyby i pokrojone śliwki, co pewien czas mieszać i dusić do miękkości grzybów i kapusty (jeśli w kapuście jest mało płynu, to podlać gorącą wodą).
8. Na koniec zdjąć pokrywkę, doprawić do smaku pieprzem i solą i dusić do momentu, aż konsystencja kapusty będzie nam odpowiadała.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 11.12.2016 10:12
Moja kapusta z grzybami już ugotowana, czeka na wigilię :)
Marta1986 10.12.2016 21:50
bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat