Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z grzybami Mun

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzybki mun 1 op.
cebula 2 szt.
olej wg,uznania
śliwki suszone 1 op
powidła śliwkowe (węgierkowe) 2 łyzki
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat do smaku
mąka 1 łyżka
smalec 1-2 łyżki
kapusta biała 0,75 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z grzybami Mun

Kapustę kiszoną,opłukać i odgotować w zależności od potrzeby.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebule na rumiano.
Włozyc kapustę do garnka,podlac wodą,dodać cebulę i dusić.
Sliwki namoczyć,wypestkować i drobno posiekać,dodac do kapusty - jeżeli zamiennie używamy powideł sliwkowych dodajemy pod koniec gotowania.
Dodac do kapusty listek laurowy,ziele angielskie,mielony kminek,sól i pieprz.
Grzyby mun namoczyc ,część pokroić w paseczki dodac pod koniec gotowania a reszte wlożyc w całości.
Ja taką kapustę gotuję dość długo,żeby była rozgotowana jak dobry bigos.
Na koniec zrobic zasmazkę z tłuszczu i mąki,wymieszać z kapusta i zagotować.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 02.03.2014 22:19
świetna propozycja
kate.500 04.06.2013 07:39
fajna odmiana
IZABELA29 23.02.2013 12:02
warto spróbować
IZABELA29 29.11.2012 09:46
są raczej ogólnodostępne ,warto je wypróbować do bigosu
Wafelek2601 29.11.2012 09:10
Ciekawe, muszę koniecznie kupić takie grzybki.
ben-ka 28.11.2012 23:07
te grzybki są bardziej delikatne i chrupiące w przeciwieństwie do naszych leśnych.
pacpaw 28.11.2012 21:55
takie grzybki robią różnicę? też ich nigdy nie używałem
agnieszka214 03.06.2012 17:34
apetyczne
jeta72 22.05.2012 10:31
fajne :-)
anemon 07.01.2012 10:01
Świetnie połączyłaś kuchnię polską z kuchnią chińską. Chętnie sprawdzę Twój pomysł.
IZABELA29 20.08.2011 16:24
warto zrobić aż chęć mnie na niego naszła
MAŁY 12.08.2011 13:26
smacznie
treonina 14.07.2011 00:34
nigdy nie próbowałam dodawać do bigosu :-) następnym razem wypróbuję :-) dzięki za podsunięcie pomysłu :-)
misia53 17.05.2011 10:41
Prawdę mówiąc nigdy nie jadłam tych grzygków
ben-ka 29.10.2010 11:16
Ja bardzo lubię te grzyby,dodaje je do chińszczyzny i do pieczonej kaczki ale w bigosie też mi smakują:)
IZABELA29 29.10.2010 11:08
dobre te grzybki ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak