Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z czerwonej kapusty

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta czerwona 1 szt
kiełbasa wiejska 400 g
cebula 2 szt
jabłka 2 szt
kapusta kiszona 500 g
wino różowe 250 ml
boczek wędzony 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z czerwonej kapusty

uwagi: mała główka czerwonej kapusty (1150g), 500g kiszonej kapusty (odsączonej), szklanka wina różowego (lub czerwonego)

Kapustę czerwoną poszatkuj, pokrój drobno boczek i kiełbasę, cebulę podsmaż na złoto, dodaj 1,5 szklanki wody liście laurowe i ziele angielskie i duś około 1 godziny mieszając co jakiś czas by się nie przypaliło.

Zetrzyj jabłka na tarce, odsącz kapustę, dodaj jabłka i kapustę do garnka, dodaj wino, sól do smaku i duś kolejną godzinę.

Najlepiej w następnym kroku odstawić na noc by smaki się przeżarły.
Podawaj z wiejskim chlebem.
Znakomita alternatywa do tradycyjnego bigosu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 10.04.2013 14:02
bigosu z czerwonej kapusty nigdy nie jadłam
Babciagramolka 04.12.2012 12:31
Nie próbowałam nigdy robić bigosu z czerwonej kapusty - muszę sie skusić
Monika58 04.11.2012 14:59
ciekawe
babajaga1969 29.10.2012 10:26
Ha!- nowy pomysł na bigos - muszę wypróbować, bo mi się podoba - smaczne:)
Poison1988 25.10.2012 18:07
Świetne! Z czerwonej kapusty jeszcze nie robiłam... musi oryginalnie smakować :)
pajbek 25.10.2012 14:26
Muszę wypróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak