Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z czerwonej kapusty

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Bigos z czerwonej kapusty. To był spontan. Postanowiliśmy „zejść” z mrożonek. Najpierw na mięsie zrobiliśmy zupę. Mięso pokroiliśmy na kawałki, zalaliśmy bulionem…

Składniki:

Składniki:

mięso wieprzowe 1.5 kilograma
grzyby suszone 1 garść
natka pietruszki 1 pęczek
bulion mięsny 500 mililitrów
passata pomidorowa 500 mililitrów
ketchup pikantny 4 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Ziele angielskie całe XXL 4 sztuki
kapusta kiszona 1 szklanka
ząbki czosnku 3 sztuki
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
filet z kaczki 200 gramów
gęś 300 gramów
kapusta czerwona 1/2 główki

Porada

W przepisie użyliśmy mięso : wieprzowe łopatka, karkówka, szynka, schab, boczek.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z czerwonej kapusty

Mięso przekładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą (około 3 litry), dodajemy ½ łyżeczki soli, ziele angielskie, liście laurowe, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. W międzyczasie usuwamy szumowiny. Mięso wyławiamy, studzimy, kroimy na kawałki, przekładamy do drugiego garnka, wlewamy bulion z gotowania (500 ml), passatę, ketchup, rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ugotowane grzyby suszone i pokrojone w paski, posiekaną natkę i kapustę kiszoną. Gotujemy na średnim ogniu przez 60 min. Następnie dodajemy kapustę poszatkowaną kapustę czerwoną i pokrojoną w zapałkę cukinię. Wsypujemy kminek i dusimy pod przykryciem przez 40 min. Często mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak