Bigos z cukinii

Bigos z cukinii

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Dzisiaj moja rodzinka miała ochotę na bigos z cukinii, więc co było w lodówce wykorzystałam właśnie do tego bigosu. Przepisów na bigos z cukinii jest mnóstwo, tak więc ja dzisiaj podaję jaki bigos ja przygotowałam.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • cukinia

    1 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka
  • kiełbasa śląska

    2 sztuki
  • parówki cienkie

    4 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • Pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • olej

    3 łyżki
  • bulion

    1 szklanka
  • słodka papryka Prymat

    1 łyżka
  • liście laurowe Prymat

    2 liście
  • ziele angielskie całe

    4 sztuki
  • sól

    2 szczypty
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki i pokroić w dużą kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej, włożyć pokrojoną kiełbasę i lekko podsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę zmniejszyć płomień ognia. Podsmażać do zeszklenia cebuli.
Dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych,umytą, osuszoną i pokrojoną paprykę czerwoną.
Podsmażać około 10 minut pod przykryciem. Następnie dodać szklankę bulionu, startą marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażać kolejne 5 minut,dodać pokrojoną cukinię i podsmażać do miękkości cukinii. Gdy cukinia jest prawie miękka dodać odsączoną z zalewy fasolkę szparagową oraz pomidory krojone z puszki, doprawić przyprawami, wymieszać i pogotować jeszcze 5 minut.

Podawać z pieczywem.

Bożena Matuszczyk
Przyprawy dodać do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat