Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z cukinii

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dzisiaj moja rodzinka miała ochotę na bigos z cukinii, więc co było w lodówce wykorzystałam właśnie do tego bigosu. Przepisów na bigos z cukinii jest mnóstwo, tak więc ja dzisiaj podaję jaki bigos ja przygotowałam.

Składniki:

Składniki:

cukinia 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
kiełbasa śląska 2 sztuki
parówki cienkie 4 sztuki
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
pomidory krojone z puszki 1 puszka
olej 3 łyżki
bulion 1 szklanka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
sól 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Porada

Przyprawy dodać do smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z cukinii

Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki i pokroić w dużą kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej, włożyć pokrojoną kiełbasę i lekko podsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę zmniejszyć płomień ognia. Podsmażać do zeszklenia cebuli.
Dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych,umytą, osuszoną i pokrojoną paprykę czerwoną.
Podsmażać około 10 minut pod przykryciem. Następnie dodać szklankę bulionu, startą marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażać kolejne 5 minut,dodać pokrojoną cukinię i podsmażać do miękkości cukinii. Gdy cukinia jest prawie miękka dodać odsączoną z zalewy fasolkę szparagową oraz pomidory krojone z puszki, doprawić przyprawami, wymieszać i pogotować jeszcze 5 minut.

Podawać z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.08.2018 19:39
Smaczne jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak