Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z cukinią

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 0,5 kg
wędlina 0,5 kg ( kiełbasa, baleron)
mięso wieprzowe bez kości 30-40 dag
smalec 2 łyżki
grzyby suszone 2 dag
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 8-10 szt
Owoc jałowca cały Prymat 2 szt
wino czerwone wytrawne 0,3 szkl ( porto)
powidła śliwkowe 1 łyżka
cebula 1 szt
sos sojowy 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
cukinia żółta 1 szt
papryczka chili
przyprawa do potraw do bigosu
pieprz do smaku

Porada

Bigos to pyszne danie z kapusty, suszonych grzybów i wędliny. Najlepiej smakuje następnego dnia po ugotowaniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z cukinią

Kroki postępowania

1
Kapustę gdy jest kwaśna przepłukać, osączyć, posiekać. Włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, dodać liście laurowe, angielskie ziele, jałowiec i pokruszone grzyby, gotować około 1 godziny
Krok 1 - Bigos z cukinią foto
2
Mięso pokroić w kostkę, zrumienić na łyżce rozgrzanego smalcu, wsypać pokrojoną cebulę, podsmażyć.
Krok 2 - Bigos z cukinią foto
3
Pokrojoną w kostkę wędlinę zrumienić na pozostałym smalcu.
Krok 3 - Bigos z cukinią foto
4
Rumiane mięso z cebulą i wędlinę połączyć z kapustą, gotować około pół godziny.
Krok 4 - Bigos z cukinią foto
5
Następnie do kapusty dodać pokrojoną w pół krążki cukinię, koncentrat pomidorowy, opcjonalnie drobno posiekaną papryczkę chili i przyprawę do bigosu. Gotować bez przykrycia około 15 minut.
Krok 5 - Bigos z cukinią foto
6
Pod koniec do bigosu wlać porto, dodać powidła, wymieszać, przyprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem, zagotować.
Krok 6 - Bigos z cukinią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bertpvd 29.12.2016 11:31
przepyszny bigos
Ola1984 29.12.2016 09:58
Bardzo ciekawy pomysł z dodatkiem cukinii :)
ben-ka 29.12.2016 09:37
Lubię bigos z cukinią, nawet bez dodatku kiszonej kapusty.
hanbes 29.12.2016 09:34
Uwielbiam bigos ale nigdy nie spotkałem się z takimi dodatkami, wygląda wspaniale i chyba spróbuję...
Ewelina1991 29.12.2016 09:10
pyszny bigos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak