Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos według przepisu synowej

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj chcę podzielić się przepisem na bigos, który jadłam u synowej na urodzinach. Bigos bardzo mi posmakował i postanowiłam przygotować taki oto bigos u siebie. Wyszedł prawie tak samo, ale wszyscy wiemy  u kogo zawsze lepiej smakuje ;)

Składniki:

kapusta kiszona 1.5 kilograma
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
grzyby suszone 6 sztuk
śliwki suszone 4 sztuki
boczek wędzony 200 gramów
kiełbasa 300 gramów
mięso wieprzowe 500 gramów
cebula 1 sztuka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat 1 łyżka
sól 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 1 słoik

Porada

Przyprawy dodajemy do smaku. Mięso dodajemy pieczone.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos według przepisu synowej

Śliwki suszone po krótkim namoczeniu pokroić w małe kawałki.
Suszone grzyby dzień wcześniej namoczyć, następnie podgotować i pokroić.
Kapustę kiszoną ugotować z dodatkiem liścia laurowego oraz ziela angielskiego.
Po ugotowaniu odcedzić nie całkiem do końca (czyli zostawiając trochę wody).
Boczek pokroić i podsmażyć wraz z obraną pokrojoną cebulą.
Kiełbasę pokroić w plasterki ,a następnie dodać do boczku i chwilkę razem podsmażać.
Do kapusty dodać grzyby, śliwki, podsmażone pokrojone mięso oraz boczek z cebulką i kiełbasą.
Dodać przyprawy i gotować do momentu aż wszystko zmięknie.
Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku.

Podawać z pajdą chleba.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:18
Dobre.
gusia1000 20.07.2019 20:18
Dobre.
Bożena Matuszczyk 22.11.2018 17:05
Dziękuję Elu.;)
bietka 22.11.2018 14:59
Bożenko widzę że synowa dała ci fajny przepis na bigosik, super :)
Bożena Matuszczyk 22.11.2018 13:27
To jest prawda czym starszy tym lepszy.;)
Basiliana 22.11.2018 13:24
Bardzo aromatyczny bigos, "na bogato". Takie zawsze na drugi dzień smakują jeszcze lepiej, kiedy wszystkie smaki się przegryzą.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak