Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos w słoiku na zimę

5.0
(41)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na pyszny, aromatyczny bigos w słoiku na zimę. Dzięki temu przepisowi, wasza domowa spiżarnia powiększy się o kolejne przetwory! Doskonały obiad na leniwe, zimowe popołudnia.

Składniki:

kapusta kiszona 1,5 kg
kiełbasa 1 pętko
wołowina 250 g
wieprzowina 250 g
boczek 100 g
grzyby suszone 30 g
Cebulka perłowa marynowana Smak 1/3 słoiczka
sos sojowy 3 łyżki
ziele angielskie 6 ziaren
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 4 listki
przecier pomidorowy 3 łyżki
majeranek 1 łyzeczka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 ziaren
kminek 0,5 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
czosnek 2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos w słoiku na zimę

Grzyby suszone zalać wrzątkiem i odstawić. Kapustę opłukać pod bieżącą wodą aby nie była bardzo kwaśna. Następnie pokroić w ok. 2-3 cm nitki. Przełożyć do wysokiego garnka i dodać: liście laurowe i ziele angielskie i zalać wrzątkiem ponad poziom kapusty.. Dusić, aż kapusta zmięknie ok. 45-50 min. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć aby się zeszkliła. Kiełbasę pokroić w kostkę lub plasterki i przesmażyć razem z cebulą. Pokrojone w kostkę wołowinę, łopatkę wieprzową i boczek przesmażyć na oliwie do zrumienienia. Gdy kapusta będzie już miękka, dodać pokrojone grzyby - wodę z grzybów zostawiamy na później, mięso oraz cebulę z kiełbasą. Gotować na małym ogniu bez przykrycia do odparowania wody. Doprawić majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy i dusić przez ok. 2-3 godziny na bardzo małym ogniu, mieszając i podlewając wodą grzybów.

Kiedy bigos będzie gotowy pozostawić do ostygnięcia na 1 dzień. Kolejnego dnia porządnie podgrzać, przygotować umyte i wyparzone słoiki i przełożyć do nich gorący bigos. Porządnie zakręcić słoiki i pasteryzować (do wysokiego garnka powkładać słoiki, zalać wodą nie więcej niż 3/4 wysokości słoika i gotować) przez godzinę dziennie przez 3 dni. Na bieżąco sprawdzać szczelność słoików.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 17.09.2014 12:06
tez robię do słoików nie tylko na zimę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak