Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos świąteczny

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 3 kilogramy
mięso wołowe 0,5 kilograma
boczek wędzony 200 gram
kiełbasa 200 gram
wywar mięsny 0,5 litra
cebula 2 sztuki
grzyby suszone garść
śliwki suszone garść
Owoc jałowca cały Prymat 5 sztuk
Ziele angielskie całe Prymat 5 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 sztuk
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat 3 łyżki
miód prawdziwy 3 łyżki
olej do smażenia

Porada

Taki bigos zawsze przyrządzam na święta Bożego Narodzenia, moja rodzina uwielbia bigos na bogato.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos świąteczny

Mięso wołowe kroimy w kostkę, przesmażamy na rozgrzanym oleju. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę obieramy, dodajemy do podsmażonego mięsa, smażymy razem przez 10 minut. Kapustę odciskamy, przekładamy do garnka, dodajemy podsmażone mięso z kiełbasą, boczkiem i cebulą. Wrzucamy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego, pieprzu i jałowca, dodajemy namoczone grzyby, pokrojone śliwki, miód i przyprawę do bigosu, wlewamy wywar mięsny. Gotujemy na bardzo małym ogniu do miękkości kapusty i mięsa, co jakiś czas mieszamy żeby bigos się nie przypalił.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 26.01.2016 14:03
wygląda pysznie
Konczi 25.01.2016 20:16
Pyszny bigo!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak