Bigos świąteczny

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    3 kilogramy
  • mięso wołowe

    0,5 kilograma
  • boczek wędzony

    200 gram
  • kiełbasa

    200 gram
  • wywar mięsny

    0,5 litra
  • cebula

    2 sztuki
  • grzyby suszone

    garść
  • śliwki suszone

    garść
  • owoc jałowca

    5 sztuk
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 sztuk
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    10 sztuk
  • Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat

    3 łyżki
  • miód prawdziwy

    3 łyżki
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso wołowe kroimy w kostkę, przesmażamy na rozgrzanym oleju. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę obieramy, dodajemy do podsmażonego mięsa, smażymy razem przez 10 minut. Kapustę odciskamy, przekładamy do garnka, dodajemy podsmażone mięso z kiełbasą, boczkiem i cebulą. Wrzucamy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego, pieprzu i jałowca, dodajemy namoczone grzyby, pokrojone śliwki, miód i przyprawę do bigosu, wlewamy wywar mięsny. Gotujemy na bardzo małym ogniu do miękkości kapusty i mięsa, co jakiś czas mieszamy żeby bigos się nie przypalił.
bogusia 82
Taki bigos zawsze przyrządzam na święta Bożego Narodzenia, moja rodzina uwielbia bigos na bogato.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 26.01.2016 14:03
wygląda pysznie
Konczi 25.01.2016 20:16
Pyszny bigo!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat