Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos świąteczny

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso gulaszowe
kapusta kiszona

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos świąteczny

Kroki postępowania

1
2 kg kiszonej kapusty,
0,5 kg mięsa gulaszowego,
300 g boczku surowego wędzonego,
300 g kiełbasy,
1 cebula,
1 garść suszonych grzybów,
1 łyżka przecieru pomidorowego,
majeranek,
ziele angielskie,
liście laurowe,
pieprz.
Krok 1 - Bigos świąteczny foto
2
Kapustę kiszoną płuczemy trzy razy. Przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą do wysokości kapusty i gotujemy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Na rozgrzanym tłuszczu na patelni podsmażamy pokrojone mięsa w kostkę i dodajemy do kapusty.
Krok 2 - Bigos świąteczny foto
3
Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę i przekładamy do garnka z bigosem. W rondelku gotujemy ok. 5 minut grzyby i przelewamy je wraz z wodą do naszego dania. Bigos gotujemy ok. 3 godzin na małym ogniu, co jakiś czas mieszamy. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy.i majeranek.
Krok 3 - Bigos świąteczny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 04.01.2014 17:16
polecam wszystkim
Katarzyna/kate1980 03.01.2014 20:19
uwielbiam taki bigos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak