Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos staropolski

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 2 kg
wołowina 400 g
karkówka 400 g
boczek 400 g
szynka wieprzowa 200 g
grzyby suszone 100 g
śliwki suszone 200 g
kiełbasa biała 2 pętka
kiełbasa zwyczajna 2 pętka
jabłko kwaśne 2
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 2
Ziele angielskie całe Prymat 6 ziarenek
wino czerwone wytrawne 150 ml
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos staropolski

Dzień 1:
Grzyby co najmniej 2 godz moczyć w 1,5 l wody. Potem je wyjąć ,opłukać i pokroić w niezbyt cienkie kawałki. Kapustę zalać wodą z grzybów. Dodać grzyby ,liście laurowe ,pieprz ziarnisty oraz ziele angielskie i gotować 1 godz na wolnym ogniu. Boczek pokroić w kostkę. Smażyć na średnim ogniu do wytopienia ok 100 ml tłuszczu. Odlać 3 łyżki i zachować do smażenia szynki. Kiedy kawałki boczku się zrumienią ,wyłowić je ,a do rondla wrzucić mięso pokrojone w 3 cm kostkę. Wsypać łyżeczkę soli , pół łyżeczki pieprzu i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Mięso powinno puścić płyn ,odparować. Połączyć mięso z kapustą i gotować 1 godz na wolnym ogniu ,od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. W razie potrzeby dolewać niewielką ilość wody. Odstawić w chłodne miejsce.
Dzień 2:
Na odłożonym tłuszczu z boczku mocno przysmażyć szynkę pokrojoną w kostkę (1 cm). Wraz z tłuszczem dodać do bigosu i gotować na średnim ogniu ,co jakiś czas mieszając. Uważać żeby bigos się nie przypalił ,można dolewać odrobinę wody. Dodać podsmażoną ,pokrojoną w talarki kiełbasę oraz pętka białej kiełbasy. Jeśli zdarzy się ,że bigos lekko przepalimy niezwłocznie przełożyć do drugiego garnka. Po 1,5 godz gotowania odstawić w zimne miejsce.
Dzień 3:
Śliwki pokroić w ćwiartki. Umyte jabłka pokroić na ćwiartki ,usunąć gniazda nasienne ,drobno poszatkować i wraz ze śliwkami dodać do bigosu. Wlać wino i gotować na niewielkim ogniu 1,5 godz. Bigos doprawić solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stef 05.02.2015 11:32
Wspaniały bigos.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak