Przepis i sposób przygotowania na: Bigos staropolski
Dodajemy kapustę kiszoną.
Jeśli kapusta jest mocno kwaśna, lepiej wcześniej przepłukać ją letnia przegotowaną wodą.
Dodajemy grzybki suszone, liść laurowy, ziele angielskie, owoc jałowca i pokrojony w kostkę boczek.
Smażymy kapustkę, mieszając tak często, aby się nie przypaliła.
Dolewamy wody i dusimy ok. godziny.
Po tym czasie dodajemy pokrojone śliwki suszone i powidła.
Aby bigos wyszedł na prawdę pyszny powinien dusić się długo na małym ogniu.
Na koniec doprawiamy pieprzem.
Nie solę, ponieważ kapusta kiszona jest dość słona w smaku.
Jeśli uważamy, że bigos jest zbyt kwaśny możemy uratować go dodając cukru.
Należy jednak to robić ostrożnie, dodając szczyptę i smakując, czy uzyskaliśmy pożądany smak.