Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos staropolski

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 500 g
grzyby suszone 2 garści
śliwki garść
Owoc jałowca cały Prymat 1 łyżeczka
ziele angielskie 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 6 szt
powidła śliwkowe 1 łyżka
boczek wędzony 200 g
smalec
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos staropolski

W garnuszku roztapiamy odrobinę smalcu.
Dodajemy kapustę kiszoną.
Jeśli kapusta jest mocno kwaśna, lepiej wcześniej przepłukać ją letnia przegotowaną wodą.
Dodajemy grzybki suszone, liść laurowy, ziele angielskie, owoc jałowca i pokrojony w kostkę boczek.
Smażymy kapustkę, mieszając tak często, aby się nie przypaliła.
Dolewamy wody i dusimy ok. godziny.
Po tym czasie dodajemy pokrojone śliwki suszone i powidła.
Aby bigos wyszedł na prawdę pyszny powinien dusić się długo na małym ogniu.
Na koniec doprawiamy pieprzem.
Nie solę, ponieważ kapusta kiszona jest dość słona w smaku.
Jeśli uważamy, że bigos jest zbyt kwaśny możemy uratować go dodając cukru.
Należy jednak to robić ostrożnie, dodając szczyptę i smakując, czy uzyskaliśmy pożądany smak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata
Agata 12.10.2013 11:07
też taki w domu robię, pycha:)
dwa pokoje z kuchnią 12.10.2013 09:04
kocham bigosy, staropolski robię z dodatkiem wina :)
Konczi 12.10.2013 08:31
idealny bigos na święta
Barbara13 12.10.2013 08:17
Robiłam kiedyś taki że śliwkami i był pyszny
iwi 12.10.2013 07:54
Świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak