Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos Rzeźnicki

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka 500 g
karkówka 500 g
boczek wędzony 500 g
szynka 500 g
kiełbasa podwawelska 500 g
cebula 4 szt
olej do smażenia
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
sól
czrny pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos Rzeźnicki

Kapustę gotujemy w wodzie z kiszenia z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego do miękkości. Kiełbasy kroimy w kostkę. Smażymy na patelni z niewielką ilością tłuszczu na złoto. Kiełbasę zdejmujemy z patelni i podsmażamy na tym samym tłuszczu dwie drobno poszatkowane cebule. Mięsa myjemy, osuszamy, robimy nacięcia w których umieszczamy ziarna czarnego pieprzu. Mięsa w kawałkach doprawiamy solą i pieprzem i smażymy ze wszystkich stron na złoto. Gdy mięsa będą podsmażone podlewamy wodą tak aby mięso było przykryte i dusimy na wolnym ogniu z dodatkiem dwóch całych cebul zostawiając nie do końca zamkniętą pokrywkę. Gdy mięsa będą miękkie wyciągamy je z garnka i studzimy. Kroimy w dużą kostkę. Łączymy w dużym garnku kapustę, mięsa i kiełbasę z cebulą. Podlewamy przecedzonym sosem z duszenia mięsa. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 2 godziny co jakiś czas mieszając. Następnego dnia bigos ponownie gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. W razie potrzeby podlewając jeszcze sosem z duszenia lub wodą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak