Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos prawie myśliwski

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sarniny 900 g
cienkiej kiełbasy z dziczyzną 600 g
pieczonej karkówki 250 g
wędzonej ogonówki 250 g
( nie parzonej )
kiszonej kapusty 2,5 kg
suszonych grzybów 50 g
suszonych śliwek 75 g
cebule 2
ząbki czosnku 4
Owoc jałowca cały Prymat 1
Liść laurowy suszony Prymat 3
kilka ziaren ziela angielskieg
sól do smaku
smalcu ze skwarkami 4 łyżki
koncentratu pomidorowego 3 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
wywar mięsny (do podlewania)

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos prawie myśliwski

Kroki postępowania

1
Kapustę jeśli jest kwaśna przepłukać, pokroić i włożyć do garnka. Zalać wodą i podgotować. Grzyby zalać ciepłą wodą i namoczyć. Potem wylać wodę i nalać czystej i ugotować grzyby, potem przestudzić. Grzyby wyjąć z wody i pokroić na mniejsze kawałki. Śliwki zalać ciepłą wodą i namoczyć a potem pokroić. Kapustę po podgotowaniu odcisnąć z nadmiaru wody. Sarninę pozbawić błony i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Krok 1 - Bigos prawie myśliwski foto
2
Kiełbasę, karkówkę i ogonówkę także pokroić w kostkę. W gęsiarce lub innym garnku roztopić smalec, wrzucić pokrojoną sarninę i podsmażyć. Następnie dodać cebulę i czosnek i dalej smażyć. Gdy cebula się zrumieni dodać kiełbasę, karkówkę i ogonówkę oraz grzyby i śliwki i nadal smażyć około 5 minut. Potem dodać koncentrat i wymieszać.
Krok 2 - Bigos prawie myśliwski foto
3
Wrzucić pokrojoną kapustę i dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz jałowiec i podlać wywarem a także wlać wodę z moczenia śliwek i z gotowania grzybów . wszystko dusić na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając około godziny. Następnie dodać resztę przypraw, w miarę konieczności dolać wywaru i nadal dusić kolejną godzinę ( wywaru powinno być tyle aby bigos nie był ani za suchy ani za mokry )..
Krok 3 - Bigos prawie myśliwski foto
4
W razie konieczności jeszcze doprawić. Bigos odstawić na około 30 minut i ponownie spróbować czy nie potrzeba mu jeszcze jakichś przypraw. Gdy zajdzie konieczność doprawić. Bigos dobrze jest podgrzewać przez kilka dni gdyż będzie o wiele lepszy.
Krok 4 - Bigos prawie myśliwski foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 26.09.2016 20:57
pyszny bigosik
Katarzyna/kate1980 15.06.2013 19:32
fajniutki ten bigos
Monia 15.06.2013 17:18
Mmm... dobry bigos nigdy nie jest zły :D
Mira85 15.06.2013 15:18
oj dawno już nie robiłam, pysznie wygląda
kriko 15.06.2013 14:13
pyszny....
Krzysztof15 15.06.2013 14:09
uwielbiam bigos
dodi 15.06.2013 13:44
taki mogę jeść na okrągło
Konczi 15.06.2013 12:04
wow rewe;acyjny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak