Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos pośpieszny

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biała kapusta 1 kg
cebula 2 sztuki
wędzony boczek 15 dag
kiełbasa śląska 15 dag
pieczone mięso 20 dag
pieprz mielony 1 szczypta do smaku
miód 1 łyżeczka
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 do smaku
bulion wołowy 1 sztuka
grzyby suszone 10 sztuk
tłuszcz 1/2 szklanki
sos 1/2 (sos od pieczenia mięsa)

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos pośpieszny

W zasadzie absolutnie nie powinno sie tak robić bigosu - ale czasem ochota na bigos jest tak wielka że robię .
Namoczyć grzyby , ugotować w małej ilości wody. Odcedzić zachowując wywar .Grzyby pokroić w paseczki.
Białą kapustę pokroić cienko . Zalać wodą i gotować aż zmięknie . Odcedzić . Zmieszać z , pokrojonym mięsem i sosem od pieczenia .Włożyć grzyby , kostkę bulionową i wlać wywar z gotowania .Dusić na małym gazie .
Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć razem z pokrojoną drobno cebulą aż boczek i cebula się zrumienią - przełożyć do garnka z kapustą . Dodać pokrojone wędliny .
Dusić ok. 2 godzin - doprawić do smaku pieprzem, przyprawą do zup , miodem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 05.11.2013 17:32
uwielbiam bigosik :)
Adamorek 05.11.2013 16:53
pośpieszny a dobry
Czarnula87 05.11.2013 15:48
ciekawy przepis
Margaretkaw 05.11.2013 15:41
Lubię to ;)
Melania 05.11.2013 15:37
Tez czasem mam wielką ochotę na bigos i robię :)
Marta1986 05.11.2013 15:37
bigos przepyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak