Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos po cygańsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 1 kg
pieczarki 800 g
papryka czerwona 2 szt
cebula 3 szt
jajko 1
Bułka tarta klasyczna Prymat
ketchup pikantny 200 ml
sos pomidorowy 200 ml
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos po cygańsku

Kroki postępowania

1
Do mielonego mięsa dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wyrobić na gładką masę. Z masy mięsnej formować kuleczki o średnicy 2-3 cm.
Krok 1 - Bigos po cygańsku foto
2
Pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w paski, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać olej podsmażyć cebulkę i pieczarki
Krok 2 - Bigos po cygańsku foto
3
dodać pokrojoną paprykę
Krok 3 - Bigos po cygańsku foto
4
Kuleczki obsmażyć z każdej strony na oleju na rumiano.
Krok 4 - Bigos po cygańsku foto
5
Kulki mięsne dodać do warzyw. Wlać ketchup i sos pomidorowy. Całość dusić na małym ogniu, doprawić solą i pieprzem.
Krok 5 - Bigos po cygańsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak