Bigos po cygańsku

Bigos po cygańsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    1 kg
  • pieczarki

    800 g
  • papryka czerwona

    2 szt
  • cebula

    3 szt
  • jajko

    1
  • bułka tarta

  • ketchup pikantny

    200 ml
  • sos pomidorowy

    200 ml
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bigos po cygańsku foto
Do mielonego mięsa dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wyrobić na gładką masę. Z masy mięsnej formować kuleczki o średnicy 2-3 cm.
Krok 2 - Bigos po cygańsku foto
Pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w paski, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać olej podsmażyć cebulkę i pieczarki
Krok 3 - Bigos po cygańsku foto
dodać pokrojoną paprykę
Krok 4 - Bigos po cygańsku foto
Kuleczki obsmażyć z każdej strony na oleju na rumiano.
Krok 5 - Bigos po cygańsku foto
Kulki mięsne dodać do warzyw. Wlać ketchup i sos pomidorowy. Całość dusić na małym ogniu, doprawić solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat