Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos- nasza polska kuchnia

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 1,5 kg
cebula biała 2 szt
olej
kiełbasa 1 pętko
boczek wędzony 200 g
mięso wieprzowe bez kości 500 g
koncentrat pomidorowy 150 g
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 5 szt
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
grzyby suszone 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos- nasza polska kuchnia

1.Gdy kapusta kiszona jest bardzo kwaśna musimy ją przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie poszatkować, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, wrzucić ziele angielskie, liście laurowe i dusić około 50 minut.
2.W osobnym naczyniu zalać wrzątkiem grzyby. Gdy zmiękną odcedzić i posiekać.
3.Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę i boczek w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, następnie dodać kiełbasę i boczek.
4. W oddzielnym garnku zagotować wodę, dodać mięso wieprzowe i gotować do miękkości. Gdy jest miękkie, ostudzić, pokroić w kosteczkę.
5.Gdy kapusta jest już miękka doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem, dodajemy grzyby, mięso wieprzowe, cebulę, kiełbasę, boczek.
6. Wszystko wymieszać i gotować bez przykrycia 20 minut. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy. Gdy jest za mało wody podlać wywarem z grzybów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 11.09.2014 19:03
nigdy się nie znudzi:) uwielbiam:)
cukiereczek 11.09.2014 18:43
nasz polski smaczny bigos
patryska76 11.09.2014 18:41
Moje ulubione polskie danie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak