Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos nadwiślański

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa (bez kości) 80 dkg
cienka kiełbasa 1 laska
boczek wędzony 30 dkg
cebula 1 szt
koncentrat pomidorowy 1 mała puszka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
kminek
przyprawa uniwersalna 1/2 łyżki
mąka 1 łyżka
margaryna 1 łyżka
pieprz
kapusta kiszona 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos nadwiślański

Kroki postępowania

1
Łopatkę dokłanie myjemy i wkładamy do garnka. Gotujemy do miękkości (lekko solimy mięso pod koniec gotowania). Do drugiego garnka wkładamy posiekaną oraz wypłuczoną kapustę kiszoną. Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy do kapusty liście laurowe, ziele oraz kminek. Ugotowaną łopatkę dzielmy na mniejsze kawałki i wrzucamy do kapusty. Wlewamy także trochę wywaru spod gotowania mięsa.
Krok 1 - Bigos nadwiślański foto
2
Do kapusty dodajemy także lekko podrumienioną na tłuszczu cebulę oraz paprykę w proszku i przyprawę. Starannie całość mieszamy. Boczek oraz kiełbasę kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na patelni. Wrzucamy do kapusty. Z mąki i margaryny przygotowujemy zasmażkę, rozprowadzamy w kapuście. Dodajemy koncentrat i mieszamy.
Krok 2 - Bigos nadwiślański foto
3
Dusimy na małym ogniu do momentu aż kapusta będzie miękka. Całość doprawiamy jeszcze pieprzem.
Krok 3 - Bigos nadwiślański foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 13.01.2014 09:43
oj zjadłoby się taki!
alaaa 12.12.2013 19:05
dużo mięsa, taki lubię
Motorek 12.06.2013 08:54
smaczny bigosik
Jodaj 05.06.2013 11:11
pyszny bigosik
Dorota59 02.05.2013 13:52
niezawodny bigosik
IKrakowianka 24.04.2013 21:29
na pewno pyszny!
Ewelina38 21.02.2013 13:57
oj, zjadłabym teraz takiego bigosiku.... :P)
rjustysia 05.02.2013 12:50
I to jest prawdziwe dobre jedzenie!
Dorian 07.01.2013 08:14
pycha
olkaaa 15.12.2012 12:25
super przepis
caralajna 28.11.2012 10:41
brzmi smacznie
Maniek2 27.11.2012 11:34
super
RenataZ-et 26.11.2012 17:18
bardzo lubie bigos:)
Joanna83 21.11.2012 21:40
Sam bigosik wygląda smacznie,ale dlaczego taki pływający ?
kate.500 21.11.2012 20:32
pysznie wyglada
emeslive 20.11.2012 23:32
Pyszny wypasiony bigo! Przepis warty polecenia!
Mati3 20.11.2012 20:02
uwielbiam bigos:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak